KAF firade 110 år

 

 

Catherine Dahlström hälsar välkommen

Catherine Dahlström hälsar välkommen

Magdalena Skarp tillsammans med festens hedersgäst Gertrud Åström

Magdalena Skarp tillsammans med festens hedersgäst Gertrud Åström

“Det är flickorna som läser något vetenskapligt pränt, det är kvinnorna som kandidat och doktor och docent” lät det högljutt från Fakultetsklubbens lokaler vid Stockholms universitet när Kvinnliga akademikers förening firade sin 110 årsdag med en gemensam fest och bl a sjöng historiska visor från föreningens 50-årsfirande.

Stockholmskretsens ordförande Caterine Dahlström hälsade välkommen och påminde om den tid när kvinnliga akademiker inte hade rätt till statliga tjänster och hur föreningen hade bildats för att i första hand skapa opinion för att få igenom att kvinnor med universitetsutbildning skulle ha samma rättigheter som män till tjänster, lika lön och rätt att gifta sig. Catherine hälsade också vår hedersgäst Gertrud Åström – Svenska Kvinnolobbyns ordförande – välkommen som påminde oss om att än finns en hel del att göra för att åstadkomma jämställdhet i samhället. Gästerna bjöds på ett gediget program, bl a en fantastisk enaktare av Selma Lagerlöf som framfördes av skådespelaren Hélène Ohlsson – därefter sånger, tal och god mat. Tack Stockholms-KAF för en strålande kväll.

Christina Florin