Vem var Bertha Wellin?

Datum/Tid
Date(s) - 2022-03-29
18:30 - 21:00

Plats
Träffpunkten Storgatan 11

Kategorier


Varmt välkomna till medlemsmöte tisdagen den 29 mars kl. 18.30.

Sara Heyman, Sveriges Radios hälsokorrespondent som skrivit en bok om politikern Bertha Wellin.

Sara Heyman är sedan hösten 2021 korrespondent för global hälsa på Sveriges Radio med världen som bevakningsområde. Många av oss hör ofta hennes insiktsfulla rapporter utifrån. Inte minst de senaste veckorna med anledning av det pågående kriget i Ukraina. Men det är i den rollen som författare till den nyligen utkomna boken om Bertha Wellin som hon är inbjuden. Hon har lovat svara på frågor om både boken och nuvarande arbete.

Högerpolitikern och sjuksköterskan Bertha Wellin (1870–1951) är en av fem kvinnor som väljs in i den första riksdagen med kvinnlig representation. Hon har inte deltagit i rösträttskampen och hon tar avstånd från kvinnorörelsen. Men hon är också radikal. Hon är med och grundar Stockholms moderata kvinnoförbund och Svensk sjuksköterskeförening. Hon vill att sjuksköterskor ska sluta niga och föreslår särbeskattning ett halvt sekel innan det genomförs. Bertha Wellin bryter mot sin tids normer. Bland annat har hon en livslång relation med en annan kvinna.

Sara Heyman är utbildad journalist vid Göteborgs universitet. Under ca 20 år har Sara bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio Ekot, med fokus på hälso- och sjukvårdsfrågor, varit producent på Studio ett samt arbetat som utrikes- och allmänreporter på TV4Nyheterna. Och nu som korrespondent i global hälsa. Sara är dessutom utbildad sjuksköterska och har arbetat praktiskt inom olika delar av hälso- och sjukvården.

Efter Saras föredrag och frågestund följer sedvanligt samtal över ost bröd och vin till självkostnadspris. Sara har också böcker med sig till försäljning.

Vi är övertygade om att det blir en intressant kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *