UKAF medlemskväll

Datum/Tid
Date(s) - 2022-09-20
18:30 - 21:00

Plats
Träffpunkten Storgatan 11

Kategorier


Gunnel Forsberg, professor emerita i kulturgeografi vid Stockholms universitet, sin bok om Gerd Enequist, Uppsala universitets första kvinnliga professor.

Gunnel Forsberg är professor em. från Stockholms universitet. När hon 1998 blev professor i kulturgeografi blev hon samtidigt Sveriges andra kvinnliga professor i ämnet, 50 år efter att Uppsalas första kvinnliga professor, Gerd Enequist fick sin professur i ämnet kulturgeografi. Forsberg disputerade i Uppsala 1989 vid den institution där Gerd Enequist var professor 1949 – 1968. När Kungl. Vitterhetsakademin frågade om Forsberg ville skriva en biografi över sin föregångare i deras serie Lärda i Sverige, var det med stor glädje hon tog sig an uppdraget. Med hjälp av ett gediget arkivmaterial har Forsberg berättat om en pionjär som i många stycken varit bortglömd, såväl på Universitetet som inom kulturgeografin.

I boken har Forsberg följt Enequist från barndom och ungdom i Luleå genom fortsatta studier i Göteborg och Uppsala för att sedan beskriva hennes kamp för det nya samhällsvetenskapliga ämnet och hennes villkoren som kvinna inom den kompakt manliga akademin.

Efter Gunnels föredrag och frågestund följer sedvanligt samtal över ost bröd och vin till självkostnadspris. Till mångas glädje kommer också UKAFs tidigare ordförande Denise Malmberg, som numera bor i Lund, att närvara. Det går inte att swisha. Tag med kontanter eller betala efteråt med bankgiro.

Varmt välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *