Fångar i biologin? – kvinnor och mentalvård

Datum/Tid
Date(s) - 2020-02-20
18:00 - 19:30

Plats
Kulturhuset Väven/Kvinnohistoriskt museum

Kategorier


Hur har den medicinska vetenskapen använts för att förstärka föreställningar om kvinnlighet och kontrollera kvinnor? Vi har bjudit in Eva Magnusson och Skuggteatern för att tillsammans fördjupa oss i hur det kunde vara att vara kvinna inom mentalvården i Sverige under 1800- och 1900-talet.
 
Eva Magnusson har arbetat som mentalskötare på Säters sjukhus och är idag professor emerita i psykologi med genusvetenskaplig inriktning vid Umeå Universitet. Eva ger oss en bakgrund till mentalvård och psykiatri i de vetenskaper som växte fram under 1800-talet. Med dem förändrades synen på kvinnor och därmed synen på mentalsjuka kvinnor. Att vara galen feminiserades.
 
Föreläsningen varvas med delar ur Skuggteaterns föreställning Allt kommer att bli bra som utspelar sig på Umedalens sjukhus här i Umeå. Vi får följa en kvinna från att hon skrivs in på 1930-talet till det att hon skrivs ut när sjukhuset stänger under 1980-talet. På scenen ser vi under kvällen Karin Malmberg och Anders Nyberg.
 
Tid: Torsdag 20 februari 18.00-19.30
Plats: Kvinnohistoriskt museum
I samarbete med Kvinnliga akademikers förening
Fri entré
Kvällen program görs i anslutning till utställningen 100% kamp som visas fram till 29 augusti 2020.
 
Eva Magnusson har nyligen gett ut boken Könstillhörighet – förklaringar, normer, betydelser (2019) och kommer bl.a. prata utifrån rapporten ”Den biologiska tvångströjan – konstruktionen av kvinnlighet i den framväxande mentalvården under 1800-talet”, 1991. Den är en historisk litteraturöversikt om psykiatrisk vård med fokus på kvinnor, framför allt på 1800-talet och början av 1900-talet.
 
Skuggteatern är ett scenkonstkollektiv från Umeå som grundades 2001. “Allt kommer att bli bra” var en del av en triptyk om Umeås historia. De andra delarna heter “Fjäriln vingad syns på Haga” och “Hem ljuva Ålidhem”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *