Medlemsbrev till Kvinnliga Akademikers Förening i Stockholm

Kära KAF-medlemmar!

Hoppas ni alla haft en skön och rekreerande sommar! Nu blickar vi in i hösten – men låt mig först ge er en uppdatering av vad som hänt sedan sist.

  • Den 16 maj hade vi, vid ett välbesökt samkväm, glädjen att lyssna till Med. Dr, Specialist i endokrinologi, Lena Landstedt-Hallin, som berättade för oss om Insulinbehandlingens utveckling i Sverige under de 100 år som gått, sedan insulin togs i bruk och revolutionerade diabetesbehandlingen.
  • Den 28 maj, en solig och varm dag, planterade Ann-Katrin Hatje, Beatrice Sköld och jag blommor på Karolinas grav. Planteringen grönskar fortfarande – om än blommorna vissnat.
  • I juni hade vi – fördelade på två grupper/tillfällen (14 och 21 juni) –förmånen att uppleva en sakkunnig guidning genom Riksdagshuset av Hillevi Axelsson (barnbarn till Désirée Edmar). Under sommaren har köket i våningen på Fleminggatan genomgått en välbehövlig modernisering! Arbetet har letts av Nina Ulvelius. Lisa Öberg och Inger Grape Burns.
  • Den 4:de september invigdes nya köket med en liten festlighet varvid projektledarna tackades för sitt jobb av ordförande i Riks-KAF, Git Claesson Pipping.
  • Nu nalkas hösten och vi i styrelsen för Stockholms-KAF ser fram mot att få möta er i höst igen. Faktiskt har vi ju redan startat höstprogrammet …!
  • Den 13 september hade vi den stora glädjen att lyssna till Ebba Witt Brattström som med stort engagemang kåserade under rubriken ”Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd: författarparet Moa och Harry Martinson” – vilket är titeln på hennes kommande bok om makarna Martinson. Boken torde bli en bestseller!
  • Den 31 oktober kommer Stella Fares till oss och berättar om Kvinnorna i Klara. Karolina var en av dem. Hon hade sin praktik i Klara kvarteren.
  • Den 6 december blir det traditionellt julfirande med julbord, julsånger och en kortare historieberättelse.
  • Den 18 januari 2024 får vi besök av Elin Wägner……! Det är Marianne Enge Swartz som gestaltar Elin, när hon hemkommen efter inträdet i Svenska Akademien den 20/12 1944, reflekterar över sitt liv och det hon just upplevt. Hon var den andra kvinnan i Akademien sedan den bildades av Gustav lll 1786.

Varma KAF-hälsningar och väl mött i höst- och nästa år!

Magna Andreen Sachs ordf. KAF:s Stockholmskrets