Inbjudan till stadsvandring med mera

Vandring till platser i Uppsala med kvinnoanknytning ändrat pga. regn

Planderad tid och plats: tisdagen den17 augusti kl 18.00 med samling på Riddartorget.

Så oerhört trist väder för en stadsvandring! Tyvärr måste vi ändra dag.

Jag, som är en obotlig optimist, hoppades i det längsta på bättre utsikter. Under tiden konfererade jag med Anna-Karin, med styrelsen och också fått respons från ytterligare några medlemmar. Här kommer jag med en lösning som jag tror kommer att passa väldigt många och som blivit möjligt tack vare vår generösa guide Anna-Karin.

Beslut:

Vi skjuter alltså upp kvällens program. Istället har vi blivit erbjudna guidning vid två separata tillfällen!

Det första tillfället blir nu på söndag 22 augusti kl 14 med samling på Riddartorget. Sol utlovas!

Det andra tillfället blir i vecka 35 antingen måndag 30 augusti eller torsdagen den 2 september. Jag kommer med besked om vilket efter att ha fått in ytterligare svar från styrelse och medlemmar om vad som kan vara det bästa.

Jag ska själv försöka närvara vid båda tillfällena medhavande festskriften.

Anna-Karin Westerlund som leder vandringen har noggrant studerat stadens kvinnohistoria. Hon är aktiv i Föreningen för Kvinnors historia och arbetar just nu med en historisk kvinnokarta.

Anna-Karin har under 35 år som arkivarie på Landsarkivet i Uppsala, de sista åren chef för forskarsalen, arbetat med personforskning och annan forskning. Hon har också varit aktiv politiskt och varit ordförande för Namngivningsnämnden under tre mandatperioder. Hon har då sett till att de gator, torg, kvarter m.m. som namngivits om möjligt fått namn efter kvinnor. Historiskt var andelen kvinnor som namngivits i dessa sammanhang bara 13 procent. Anna-Karin har som pensionär fortfarande kulturpolitiska uppdrag i kommunen (Dag Hammarskjöldbiblioteket) och regionen (Upplandsmuseet), och har också gått en guideutbildning efter pensioneringen.

Vandringen kan ta mellan 1-1 1/2 timme och Anna-Karin kommer att prata om ca 20 kvinnor som gjort skillnad och som har anknytning till Uppsala. Det blir ingen långpromenad. Vi börjar vid Riddartorget och slutar vid Carolina Rediviva.

Meddelandebladet 2020 finns att läsa här. Det är sammanställt av Lena Ek, Skånekretsen.

Planera också för jubileumsfest den 29 september på Norrlands nation, medlemsmöte med Ulrika Knutson den 12 oktober och medlemsmöte med Elisabeth Hedborg den 23 november.

Varmt välkomna!

Styrelsen genom Stina Johansson