Medlemsbrev till UKAF

Bästa UKAF-medlem!

Efter förra veckans alltigenom lyckade medlemsmöte via Zoom och med Kersti Ullenhag (numera Jubeldoktor vid Uppsala universitet) som föredragshållare vill jag passa på att förmedla några av mina reflektioner utifrån vad jag har upplevt i min position som ordförande i UKAF. Lite om nästa möte blir det också.

Erfarenheter från den 22 september

Medlemsmötet via Zoom den 22 september följdes av drygt 20 medlemmar. Kersti skriver, och det gläder mig särskilt, att ” Det var riktigt stimulerande”. Ytterligare tre personer deltog fysiskt i lokalen varifrån föredraget sändes. Hemma hos Maria Wold-Troell pågick nämligen ett möte om den kommande festskriften inför UKAFs 30-årsjubileum. Maria hjälper oss med lay-out och förberedelser för tryckning av skriften. Vi som var där blev på så sätt en naturlig publik till Kersti. Tack Maria för att vi fick använda ditt hem då Storgatan 11 inte gick att hyra! Och tack ni som var där, Margaretha, Marianne och Sonja.

Sällan har jag haft så mycket kommunikation med er före och efter ett medlemsmöte. Före mötet fanns det flera som kände det angeläget att tala om varför de inte planerade att närvara. Det kan vara att man befann sig på plats med dålig internetuppkoppling, eller att man lyssnat på Kersti vid annat tillfälle för att nämna några anledningar. Efter mötet har jag fått många uppskattande kommentarer om mötet som sådant och till dess innehåll. Kommentarer har också handlat om hur lätt det är att använda Zoom. ” Är ju bara nedladdning av appen och en knapptryckning på din adress för mötet. Kan inte bli enklare.” Jag gillar den sortens kommunikation och vill att vi fortsätter så.

För de som letade efter min e-post med Zoom-länken och inte hittade den just då kan jag meddela att det finns en inspelning av föredraget. Jag återkommer om detta.

Jag är taggad av de positiva erfarenheterna av ”Kerstimötet” och vill att vi tar alla tillfällen i akt att lära oss använda ny teknik. Men också att vi lär oss vad som krävs runt omkring för att det ska bli en positiv upplevelse för alla. Kanske var den lilla publiken i förra veckan en viktig del i arrangemanget?

Självklart kan digitala möten aldrig ersätta ett fysiskt möte. Personligen tror jag att den digitala formen för kommunikation är här för att stanna som ett komplement till det verkliga mötet mellan talare och publik. Det senaste medlemsmötet visar att det går och att det också finns möjligheter till förbättring.

Om nästa möte den 27 oktober

Uppfattningarna om Zoom, Skype eller andra kommunikationsplattformar varierar. Elisabeth Hedborg som vi bokat för ett möte den 27 oktober har meddelat att hon gärna kommer vid senare tillfälle. Hon känner sig tyvärr inte bekväm med att tala utan synlig publik. Tråkigt för oss men viktigt att respektera.

Behåll dock den 27 oktober i era kalendrar och invänta ytterligare information! Jag och Anne-Marie Morhed för just nu en diskussion om att utifrån några valda texter fortsätta med den fråga om identitetspolitik och dess konsekvenser som Kersti tog upp mot slutet av sitt föredrag.

Håll i, Håll ut!

Stina