Recension: Godnattsagor för rebelltjejer

Vad har Snövit, Askungen och Törnrosa gemensamt? De har ingen kontroll över sitt eget liv och måste förlita sig på att en prins råkar ha vägarna förbi för att rädda dem. De klassiska sagorna utgör ett av många symptom på hur djupt rotade de traditionella könsrollerna är i vårt samhälle.

Elena Favilli och Francesca Cavallo har skrivit en annorlunda sagobok, med berättelser om beslutsamma, starka och modiga kvinnor. De är dessutom inte påhittade, utan skildrar verkliga kvinnors livsöden. Godnattsagor för rebelltjejer finansierades via Kickstarter och blev en stor succé. Boken finns nu på svenska, översatt av Hans-Jacob Nilsson och Åsa Jonason, och utgiven på förlaget Max Ström.

De kvinnor som skildras kommer från alla världens hörn, och från olika tidsperioder. Man får läsa om vitt skilda kvinnoöden, från Kleopatra till Michelle Obama, via Elisabet I, Marie Curie och Astrid Lindgren. Här finns etthundra fantastiska kvinnliga förebilder. Varje kvinna som skildras ges en sida och ett färgstarkt porträtt – precis lagom för att fånga en ung rebelltjejs intresse. De svåra prövningar som många av kvinnorna genomlidit, som till exempel den hatkampanj som riktades mot Marie Curie (där för övrigt Kvinnliga Akademikers Förening visade Curie sitt stöd), eller de sexuella övergrepp som Maya Angelou utsattes för, beskrivs inte i boken, utan fokus ligger på deras bedrifter.

Detta är en förtjusande bok, som med största sannolikhet kommer att tilltala varje blivande akademiker, såväl kvinnliga som manliga. Det enda jag anser är problematiskt är den okritiska beskrivningen av Coy Mathis, som anser att han är en flicka. Att få uttrycka sin identitet är en mänsklig rättighet, men att hävda att en pojke är en flicka på grund av att han gillar att vara klädd ”i en rosa klänning och jättefina rosa skor” befäster könsstereotyper i stället för att utmana dem, och bidrar inte till jämställdhet mellan könen. Låt istället den manliga könsrollen få expandera till att innefatta rosa klänningar, och låt en bok om flickor och kvinnor få handla om just flickor och kvinnor.

Det här är annars en utmärkt och högst välbehövlig bok, som förhoppningsvis kommer att inspirera kommande generationers rebelltjejer.

/ Ingrid Lyberg, för Kvinnliga Akademikers Förening