KAF-medlem återupplivar svenska kvinnliga tonsättare

Christina Tobeck, medlem i KAFs Stockholmskrets, har under sex år gjort en djupdykning bland kvinnliga tonsättare i äldre svensk konstmusik.

Christina Tobeck har återupplivat många bortglömda kändisar! Resultaten har kontinuerligt publicerats i Sveriges radios P2, och alla hennes program finns nedladdningsbara på hemsidan sverigesradio.se/p2.  Det sista och avslutande programmet handlar om Helena Munktell och hennes opera “I Firenze” (I Florens). Den uruppfördes på Kungliga operan 1889. I somras spelades den in, efter 125 år, av Sveriges radios symfoniorkester. Operan är kort, en akt, och innehåller förutom sång och musik talade repliker. En “Opera comique”, en genre lite liknande det vi nu kallar musikal.

Helena Munktell var sångerska, pianist och Parisutbildad kompositör. Hon drev, som sin mamma, kulturell salong för Stockholmssocieteten. De tillbringade somrarna på Grycksbo herrgård dit stora tonsättare inbjöds, bland andra Franz Berwald. Helena Munktell var en tidig kvinnlig medlem av Kungliga musikaliska akademin, där för övrigt Christina Tobeck också är ledamot.

Lyssna på programmet om Helena Munktell här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt /971003?programid=4112