Lundakvinnor med attityd hos Skånekretsen

Agneta Eriksson, auktoriserad guide, kom till Skånekretsen den 3 april för att under temat ”Möt Lundkvinnor med attityd – en virituell stadsvandring” låta oss stifta bekantskap med kvinnor som under historiens lopp satt en oanad prägel på staden Lund. Fru Görvel Fadersdotter hade redan på 1500-talet ambitionen att vara den bästa på att bygga, tänka och räkna. Ett gott betyg för detta är hennes byggnad, Stäket, som flera sekel senare fortfarande används. Under senare tid har bebyggelsen i Lund även präglats av det arbete som statsarkitekt Ingeborg Hammarsköld-Reiz la ner. Vi fick även veta att den omtalade vårprakten utanför Universitetsbiblioteket har bibliotekarie Selma Colliander skapat. Hon planterade 10 000 lökar i mitten förra seklet som flanörer i vårens tid ännu njuter av.

Webansvarig Skånekretsen

Selma Colliander – foto hittad av Åsa Sjöblom Bildsamlingarna album 231 UB Lund

Görvel Fadersdotter – foto från Wikipedia